ARTmania se desfășoară weekend-ul acesta, la Sibiu: Performance-uri si colaborari culturale inedite desfasurate in spatii de patrimoniu

de: Ozana Mazilu
23 07. 2024

Vineri și sâmbătă, participanții la ARTmania Festival vor avea ocazia să se bucure de o serie de manifestări artistice inedite și concerte reunite sub umbrela „ARTmania in Context”. Lansarea oficială a acestui proiect va avea loc sâmbătă, 27 iulie, în Piața Mare, înainte de concertul trupei KORN. Evenimentul va culmina duminică, 28 iulie, cu o serie de concerte desfășurate într-un spațiu de patrimoniu.

Un proiect cultural inovator

„ARTmania in Context” este un proiect cultural nou care își propune să fuzioneze formele artistice tradiționale cu expresiile noi, inovatoare și experimentale din Sibiu. Scopul proiectului este de a crea o platformă unde arta clasică și cea contemporană se întâlnesc și se îmbină într-un mod armonios și surprinzător. Această inițiativă aduce un suflu nou festivalului, transformându-l într-un adevărat hub cultural.

Proiectul „ARTmania in Context” se desfășoară pe două fire narative cronologice. Primul fir narativ va putea fi experimentat de festivalieri sâmbătă, 27 iulie, în Piața Mare din Sibiu, pe scena mare, înainte de concertul trupei americane Korn. Aici, participanții vor avea parte de proiecții inedite, special create pentru această ocazie, cu ajutorul unei instalații multimedia. De asemenea, festivalierii vor putea urmări live un spectacol de dans contemporan inspirat de concertele rock găzduite de ARTmania.

In cea de-a doua zi va fi lansat, printr-un show regizat de Bobi Pricop, un nou proiect adiacent festivalului, «ARTmania in Context» – o serie de interventii artistice conexe care completeaza evenimentul principal prin expozitii, performance-uri, live-uri inedite, lansari de carte, talk-uri etc., activand diversele spatii ale orasului si generand noi fluxuri culturale ale acestuia.

Aceasta noua dimensiune incepe anul acesta, ca pregatire a editiei aniversare din 2025, prin performance-ul inedit desfasurat pe scena mare a festivalului chiar inaintea show-ului Korn, si va fi dezvoltata incepand cu editia de anul viitor.

 Echipa coordonata de Bobi Pricop – din care fac parte Oana Micu (scenografie si art direction), Alexei Turcan (muzica), Catalina Stanislav si Paul Breazu (scenariu), Filip Stoica (coregrafie), Nichita Teodorescu (lighting design), Philip Goron (percutie), Emitter (efecte vizuale), Iustin Surpanelu (imagine), Costi Simion si Florin Boicescu (video mapping si regie video), Bogdan Zamfir, Alexandru Snopovschi, Dima Rosca (dans, acrobatie) – propune o reprezentare a ARTmania in Context printr-o interventie care mixeaza tehnicile si suporturile multimedia si performance-ul contemporan, apeland ideea de comunitate deschisa si parcursul cultural al acesteia.    

Artwork-ul pentru imaginea acestei noi componente, «ARTmania in Context», este realizat de artistul Dan Perjovschi”, explica regizorul Bobi Pricop.

Experiențe artistice în spații de patrimoniu

Cel de-al doilea fir narativ, cel al muzicii si al colaborarilor interdisciplinare, va fi experimentat de participantii la cea de-a treia zi de festival (28 iulie) intr-un spatiu de patrimoniu: la Casa Altemberger – Muzeul de Istorie, parte din Muzeul National Brukenthal.

Aceasta componenta, care va reuni muzica si colaborarile interdisciplinare si va aduce in fata fanilor pe (a-z): Alternosfera (MD), REVOLTER (RO), Denorm (MD) si SPD (MD).

Al doilea fir narativ se va desfășura duminică, 28 iulie, și va include o serie de concerte și manifestări artistice într-un spațiu de patrimoniu. Aceste evenimente vor oferi o experiență culturală deosebită, combinând atmosfera istorică a locului cu inovațiile artistice contemporane. Participanții vor avea astfel ocazia să exploreze și să se bucure de o gamă variată de forme de artă, de la muzică și dans la instalații multimedia și proiecții vizuale.

ARTmania Festival reușește, prin proiectul „ARTmania in Context”, să ofere o experiență culturală complexă și diversificată, atrăgând atât iubitorii de muzică rock, cât și pe cei pasionați de arta contemporană și tradițională. Acest festival devine astfel un punct de referință pe scena culturală a Sibiului și un exemplu de integrare a artelor într-un context modern și inovator.